keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Näyttö...!

Tällä kertaa tein näyttötyönäni Someron kirjastoon näyttelyn 8.-9. luokkalaisten töistä. Ajattelin kertoa vähän tämän operaation vaiheista. Pahoittelen jo nyt kuvien huonoa laatua ja kirjoitusvirheitä.


Koko prosessi alkoi töiden etsimisestä. Laitoin ne pöydälle levälleen seuraavaa vaihetta varten.


Joka on töiden järjestely kolmen työn pinoihin. Tässä vaiheessa oli selvää ainoastaan että ripustaisin niitä kolmen jonoiksi. 
Töitä oli yllättävän vaikeaa sovitella keskenään, pyörittelin niitä jatkuvasti ja jossittelin eri vaihtoehtojen välillä. Osa ryhmistä syntyi, koska kuvat suorastaan muodostivat tarinan, toiset taas yhdistin värien sopivuuden perusteella ja niin edelleen. 
Tämän jälkeen koitin epätoivoisesti suoristaa työt, mutta osa ei oikoontunut käytännössä ollenkaan.


Kävin katsomassa ja mittaamassa kirjaston tiloja, jännää tästä teki paikalla ollut toinen näyttely. Tein pikaisen luonnoksen tilasta ja laitoin mitat siihen. Sitten alkoi se vaikea osa: miten saisin työt aseteltua sinne hienosti? Maalauksia oli seitsemän settiä eli 21 kappaletta, pienoismalleja oli parisenkymmentä, kauhukertomuksia 41 sivua ja niiden pohjalta tehtyjä kuvia myöskin suuri joukko, sekä sokerina pohjalla joukko pehmoleluja.


Opettaja ehdotti että pehmolelut voitaisiin laittaa luokiolta lainattavien punaisten säkkituolien päälle. Tämä antoi jonkin konkreettisen ideantyngän ja aloin miettimään lisää ideoita asettelun suhteen.
Kirjoitin joitain ideoita tähän liittyen salakirjoituksellani, koska teki mieli.

Sori heijastuksesta



Kauhukertomukset päätin tehdä kirjamuotoon ja projektin edetessä tämä tarkentui muovitaskujen ja kansion yhdistelmään. Löysin kotoani muuten sopivan kansion, mutta siinä luki isoilla kirjaimilla kannessa "MUSTIALA", se olisi syönyt tunnelman tyystin joten piirsin jonkinlaisen karmivan hahmon tilalle. Sama teksti kummitteli myös kansion selkämyksessä ja peitin sen samaan tapaan kuvalla.


Tässä parempi luonnos tilasta, tällä kertaa siinä on jo jopa joidenkin töiden paikat. Btw, pöytien ei ollut ikinä tarkoitus olla tuossa järjestyksessä, suhersin siihen vaan jotakin.

Kuten kuvasta (ehkä) näkee kauhutyöt oli tarkoitus laittaa omaan syvennykseensä verhojen taakse. Eteen olisi tietenkin tullut kyltti tyyliin: "katso jos uskallat" tai jotain vastaavaa. Juuri siinä kohtaa ei kuitenkaan ollut kiskoja eikä joku massiivinen telinerakennelma kuulostanut houkuttelevalta vaihtoehdolta.

 
Seinien vierillä oli kuitenkin kiskot ja niihin ajattelin ripustaa maalaukset. Sitä ennen täytyi kuitenkin testata toimisiko suunnittelemani ripustus. Raahasin setin kirjastoon, jossa oli yhä se toinen näyttely käynnissä. Onneksi syrjemmällä oli tilaa. Ripustus toimi muuten, mutta teippejä oli lisättävä.

Sain onneksi viedä osan pienoismalleista kirjastoon jo valmiiksi. Oli aikamoista ensiksi tasapainoitella kolmekin mallia käsillä alakertaan, sieltä autolle, ahtaa ne sinne ja sitten purkaa kuorma kirjastolla. Sentään sain pyydettyä erään oppilaan kantoavuksi.
Sitten yllättäen minulle annettiin näyttelyyn järjestettäväksi lisää maalauksia. Ajattelin tehdä settien ripustussysteemit viikonloppuna ja uskoin saavani järjesteltyä myös nämä uudet kuvat. Mutta sitten unohdin ne uudet kouluun *facepalm*.



Pystyin siis laittamaan ripustukset valmiiksi vain osasta töistä. Tämäkin määrä oli kyllä yllättävän työläs kun ensimmäisten kohdalla jouduin itse leikkaamaan sopivan kokoiset narut, laittamaan ne menemään suoraan ja teippaamaan ne kiinni. Sekä katsomaan olivatko kuvat suorassa. Se on väkisinkin haastavaa kun setit ovat melkein itseni mittaisia ja ne saa kuitenkin vain kädenpäähän. Loppujen kanssa sain suoraan laittamisessa ja kuvien suoruuden tarkistamisessa apua veljeltäni.

Koitti ripustuspäivä. Olisin varmasti saanut ripustuksessa apua oppilailta ja opettajalta, ellein juuri sinä samana päivänä olisi ollut nk. Paavo-gaala. Paavo-gaalassa katsotaan edellisessä merkinnässä mainittujen seiskojen tekemät animaatiot läpi ja nimetään useasta eri kategoriasta voittajat. Äitini lupasi tulla auttamaan ripustuksen kanssa jossain kohtaa. Siltikin loppujen pienoismallien ja maalausten hakemiseen sekä rakentamiseen oli vain muutama tunti aikaa. Saatoin juosta.

Niille jotka eivät tiedä niin Someron kirjaston näyttelytila on toisessa kerroksessa, mikä tarkoitti taas kerran pienoismallien raahaamista rappusia pitkin. 
Äiti onneksi tuli paikalle käytännössä heti kun olin saanut koululta haetut pienoismallit vietyä ylös, joten hänen kanssaan kannoimme aikaisemmin kirjastoon viedyt alakerrasta ylös muiden luo. Selitin hänelle pikaisesti suunnitelmani töiden asetelusta ja ryhdyimme töihin. Pari asiaa tuli improvisoitua, mutta muuten kaikki meni melkolailla suunnitelmien mukaan. Koululle aikaisemmin unohtuneet maalaukset päätyivät yhtä lukuunottamatta sermiin, säkkituolien alle laitoimme rautahommelin ryhdikkyyden takia, siirsimme kasvia syrjempään töiden tieltä ja sellaista. Alla on vähän kuvia valmiista näyttelystä.

Ensimmäinen näkymä näyttelytilaan tultaessa

Lähikuva kauhunurkkauksesta

Kierreltävillä pöydillä on ne pienoismallit, jotka toimivat hyvin useastakin kulmasta katsottuna

Muista pöydistä vasemmammalla oli lisää pienoismalleja

Toi possupehmo on söpö <3 Lisäksi dinosaurus maalaus on se ainoa koululle unohtuneista, joka ei päätynyt sermiin

Pienoismalleja

Lisää pienoismalleja
Näyttelyn teko oli pitkä prosessi ja se olisi ollut niin paljon helpompi, jos kirjaston seiniin olisi saanut laittaa sinitarraa tai teippiä. Nyt osa maalauksista jäi rumasti kupruun.
Tärkeintä on kuitenkin, että näyttely valmistui ajallaan ja olen siihen jopa melko tyytyväinen.

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Työssäoppimista

Ajattelin että pitäisi pitkästä aikaa päivittää tätä blogia ja mikä sen parempi aihe kuin työssäoppiminen. Olen nimittäin tällä hetkellä työssäoppimassa Someron lukion ja Kiiruun koulun yhteisen kuvisopettajan apulaisena. Äärimmäisen traagisen hölmöyden takia menetin kuitenkin kaikki aiheeseen liittyvät kuvat (ajattelin että voisin lähettää useamman kuvan kerralla kännykästä sählöpostiin, mutta monien kuvien valitseminen johtikin vain niiden poistamiseen), joten saatte tyytyä valitettavasti pelkkään tekstiin.

Kun aloitin työssäoppimisen seiskaluokkalaiset olivat tekemässä animaatioita ryhmissä. Suurin osa oli jo saanut kuvattua ja aloitettua editoimista movie makerilla. Tunnen tämän sovelluksen hyvin, sillä eritoten ala-asteella tein sillä lyhytikäisiä "animaatiosarjoja". Yhdeksännellä luokalla tein myös kuviksen päättötyöksi animaation.

En saanut kameraa kiinni alustaan, joten kuvat heittelehtivt hyvin paljon

Joten luonnollisesti tehtävänäni oli auttaa seiskoja Movie Makerin käytössä. Lisähaastetta tähän toi toistuvasti kaatuvat koneet, epäjärjestyksessä olevat kuvat, tallentamisen unohtaminen ja erinäiset muut seikat. Kaikki animaatiot saatiin kuitenkin ajallaan valmiiksi ja esitettiin kaikille seiskoille oikeastaan viime maanantaina. Mutta! Mä en päässyt katsomaan sitä, sillä juuri silloin oli aika toteuttaa Näyttö. Siitä lisää sitten seuraavassa merkinnässä.

Tietenkin jakson aikana olen tehnyt paljon muutakin kuin auttanut Movie Makerin kanssa. Olen esimerkiksi teroittanut hyvin monia värikyniä, toiminut näyttelynvalvojana, liimaillut kuvia tehtävämonisteisiin, koittanut neuvoa miten tehdään pelottava kuva, valvonut liitutauluanimaation tekemistä ja toisen ryhmän kanssa osallistunut siihen.

Jottei tästä merkinnästä tule liian tekstipainoitteinen tässä on vähän uudempi tekemäni animaatio. Ehkä kesän aikana aloitan taas animaatioiden tekemisen, tämä työssäoppimisjakso on muistuttanut miten kivaa se oli.


maanantai 11. tammikuuta 2016

Suunnittelija esittely: Klaus Haapaniemi


Tässä on sitten jälleen yksi myöhästynyt merkintää (jonka tulen kyllä poistamaan joskus, sillä tämä ei kyllä yhtään sovi muuhun blogiin). Mutta pidemmittä puheitta:

Suunnittelijan esittely: Klaus Haapaniemi


Klaus_Haapaniemi_portrait


Vuonna 1970 syntynyt Klaus Haapaniemi valmistui graafiseksi suunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista ja on sen jälkeen niittänyt mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän on tehnyt töitä esimerkiksi Marimekolle, Dieselille, Dolce & Gabbanalle ja Iittalalle, Juuri Iittalalle hän suunnitteli tunnetun Taika-printin vuonna 2007. Hän on myös toiminut italialaisen muotitalo Bantamin luovana johtajana.
Taika
Näyte Giantsista
Ovela Kettu -oopperan puvustusta



Näiden lisäksi hän on pitänyt näyttelyitä Seoulista Osloon, kuvittanut Rosa Liksomin kirjan Giants ja suunnitellut puvustuksen Ovela Kettu -oopperan Suomen kansallisteatterin esitykseen. WGSN (kansainvälinen trenditoimisto) pitää häntä: ”yhtenä aikamme merkittävimmistä nousevista suunnittelijoista ja kuvittajista” ja vuonna 2008 hänet valittiinkin vuoden muotoilijaksi.


Vuonna 2008 Haapaniemi sanoi eräässä haastattelussa:
"London is an important place for me; it interests and inspires me in several ways. The people, cinema, music, strolling around the streets or sitting on the tube and seeing all kinds of things – that’s inspiring."
Ja vuonna 2013 Haapaniemi perustikin liikkeen Lontooseen yhdessä puolisonsa Mia Walleniuksen kanssa.

Lontoon lisäksi Haapaniemi saa inspiraationsa muun muassa baletista, elokuvista, kansanperinteestä, hänen kissastaan Putesta ja joskus myös musiikista. Tämä tosin on harvinaista, sillä Haapaniemi luo printtinsä mieluiten täydessä hiljaisuudessa. Ideat kuitenkin pyörivät hänen päässään jatkuvasti.

klausfinaledit-9
Putte tyynyjä
Lähteet:
http://www.finnishdesignshop.fi/Klaus_Haapaniemi-d-34.html
http://www.nordicdesignblog.com/archives/1146
http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/index.php?nayttely_id=1136
http://www.hs.fi/blogi/samisykontyylilla/a1305923930625
http://www.klaush.com/pages/about-us
http://blog.alwaysmod.com/2008/10/31/marimekko-designer-profile-klaus-haapaniemi/
http://www.iltalehti.fi/sisustus/2013103017664886_sz.shtml
http://nordicbakery.com/blog/2015/10/klaus-haapaniemis-inspiration/