tiistai 16. syyskuuta 2014

Royally Brilliant

Kaksi viikkoa sitten harjoittelimme kankaiden värjäystä kattilassa ja nyt päätin tehdä aiheesta merkinnän kun kamera sattui olemaan vieressä suorastaan vaatien tyhjentämään muistikortin sisältöä.

Ennen en ole kiinnittänyt huomiota siihen miten hienon näköistä kattiloiden metallinkiilto on
Valitsin parini Veenan kanssa yhdestä kirjasta vihreän sävyn, jonka tekisimme. Se vaati kahta väriä: Brilliant Gelbia ja Brilliant Blauta, mutta tutkittuamme aikamme värikaappia paljastui ettei koululla ole varastoissaan Brilliant Blauta, joten korvasimme sen Royal Blaulla. Reseptin mukaan molempia värejä olisi pitänyt ottaa tasan 0,17 grammaa, mutta Brilliant Gelbia sattui tulemaan aluksi 0,16 grammaa, jota sitten kompensoitiin laittamalla 0,18 grammaa Royal Blauta. Jo tässä vaiheessa oli selvää, ettei väristämme tulisi kirjan kuvan mukaista.

Värien lisaksi mittasimme eräiden matemaattisten laskelmien mukaan soodaa ja suolaa. Kaiken kaikkiaan koko hommasta tuli mieleen yläasteen kemian tunnit, jolloin parini K hoiti kaikki aineiden mittaukset ja sellaiset kun itse suhertelin vieressä personifikoituja alkuaineita ja happoja. Tällä kertaa tosin itsekkin mittasin aineita enkä jättänyt kaikkea parini vastuulle.
Nostalgian nimissä piirsin pikaisesti pari tärkeintä tyyppiä
Tässä vaiheessa suolaa ja soodaa ei oltu viellä lisätty
Lisäsime aineet ja kankaanpalan kattilaan ohjeiden mukaisesti ja tämän jälkeen meillä oli mukavasti aikaa, eikä mitään mainittavaa tapahtunut, mutta kuvia tuli otettua.



Tämä näyttää jotenkin hyvin taiteelliselta


Kuvassa mukana vierailevia tähtiä












 (Arvostusta niille, jotka saavat blogeihinsa kuvat vierekkäin, itseltäni se ei millään onnistu)






Kun totesimme ottaneemme riittävästi kuvia keittiössä siirryimme odottamaan seuraavaa vaihetta tavallisen luokan puolelle, jossa kulutimme aikaa niinkin tärkeisin asioihin kuin käsiin piirtely ja sarjakuvan suhertelu.

Vieraileva tähti Veena
 Noin tunnin kuluttua koitti viimeinkin aika taas tehdä jotakin oikeasti hyödyllistä. Silloin tosin palasin kemiantuntien tasolle ja annoin Veenan hoitaa kankaan huuhtelun.




 Keitimme kangasta huuhtelun jälkeen viellä kymmenen minuuttia tällä kertaa pesuaineen kanssa, minkä aikana jatkoimme luokassa "tärkeitä" piirtelyjämme ja kävimme välillä sekoittamassa seosta. Toisen huuhtelun jälkeen kankaamme oli kuivausta vaille valmis.


Tummemman kohdan takia siinä näyttää olevan tähtiä
 Värjäyksestä ei tullut maailman tasaisinta, mutta tulipahan tehtyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti